Maak kennis met de Cariben
Op de drie bovenwindse eilanden (St. Maarten, St. Eustatius en Saba) is de natuur toch echt heel anders dan Aruba, Curacao en Bonaire. Juist de grote verschillen tussen de eilanden maakt het spannend om de advocatuur hier te bedrijven. Om dat goed te doen moet je een open geest hebben. Vooroordelen en vastgeroeste denkbeelden passen daar niet bij. Dat verklaart waarom mensen die zich vanuit Nederland in de Dutch Caribbean vestigen ofwel definitief verliefd worden op de eenheid in verschillen ofwel afknappen. Een tussenweg is er niet.
De Nederlandse Cariben bestaan uit de benedenwindse eilanden en drie bovenwindse eilanden. In het Engels worden deze eilanden samen ook de “Dutch Caribbean” genoemd. De eilanden liggen vlak bij elkaar, maar zijn gek genoeg heel verschillend. Soms ook lastig, want het recht verschilt namelijk, niet alleen van het Nederlandse recht, maar ook op de verschillende eilanden. Na de ontmanteling van de Nederlandse Antillen in 2010 zelfs in toenemende mate. Grotendeels is het ongeveer gelijk aan het Nederlands recht maar dan opeens, als je het niet verwacht, is het toch weer net iets anders, dat maakt het uitdagend. Net als leren omgaan met de verschillende culturen en talen.
Als Nederlander moet je je aanpassen aan de diversiteit van mensen en culturen. Dat kan soms lastig zijn, maar zodra je eenmaal de veelal ‘warme’ Antilliaanse cultuur begrijpt, merk je dat je juist kunt genieten van de kleine dingen in het leven, zoals een zonsondergang of de welgemeende vriendelijkheid van andere eilandbewoners. Het zijn van die kleine dingen waar je in Nederland (vaak om wat voor reden) aan je voorbij gaan.
Verhuizen naar de Nederlandse Cariben wordt weleens gezien als “emigreren voor beginners”.
Ondanks je misschien al een aantal keer op het eiland bent geweest, komt er tijdens zo’n emigratie toch veel op je af. Je vergist je snel in de hoeveelheid dingen die je moet regelen, alvorens je de overstap maakt. Een huis, auto, je werkvergunning en het eventueel verschepen van persoonlijke bezittingen. Een werkvergunning is op elk eiland van de Nederlandse Cariben benodigd als je er niet geboren bent. De procedures verschillen per land. Zo kent Aruba een relatief lange procedure, terwijl Bonaire als bijzondere gemeente van Nederland speciale regelingen heeft voor Europese Nederlanders. Gelukkig mag je je als Europese Nederlander na de aanvraag jezelf al op de werkvloer begeven. Een ander belangrijk document is de Verklaring Omtrent het Gedrag (de VOG), dat je zowel voor de aanvraag van de werkvergunning als voor je beëdiging nodig hebt. Voor advocaten die in Nederland al beëdigd waren, geldt bovendien dat je een Verklaring van Non Klacht moet kunnen overleggen.
Wil jij de juiste eerste stap zetten naar een kwaliteitscarrière in een Caribische setting?
Wij bieden ook hulp bij de overstap en voorzien je van de nodige tips en informatie zodat jouw overstap zo soepel mogelijk verloopt. Velen van jouw toekomstige collega’s gingen je al voor!
Op de eerste werkdag word je aan iedereen voorgesteld en al snel word je gevraagd om mee te doen met activiteiten en om aan te sluiten bij borrels. Dit zodat jij je al snel helemaal opgenomen voelt in het team. Buiten het werk is het een kwestie van realistisch zijn. Je moet letterlijk en figuurlijk je weg op het eiland leren vinden. Je zal merken dat het niet altijd even snel gaat als in Nederland, maar soms word je hierin juist weer verrast. Als je met een open blik opstelt en observeert zul je zien dat er een wereld voor je open gaat.
Het klimaat op de Cariben biedt natuurlijk ongekende mogelijkheden om leuke dingen te doen. Maar de warmte is ook iets waar je rekening mee houdt. Hoewel je in de Cariben zelden een volledig bewolkte dag zult zien en de continue passaatwind voor verkoeling zorgt, is de zon verraderlijk en heet. Reken erop dat je ongeveer twee maanden nodig hebt om daar aan te wennen. Locals doen het nauwelijks, maar zeker als je hier net bent is het verstandig om te zorgen voor zonbescherming. De beneden- en bovenwindse eilanden verschillen bovendien: Aruba, Bonaire en Curaçao liggen benedenwinds waardoor ze over het algemeen weinig last hebben van het orkaanseizoen. Op St. Maarten, dat bovenwinds en 1000km verder ligt, kan dat anders zijn.
Dankzij de warmte is er op werk en bij zakelijke gelegenheden altijd wel airco. De zakelijke dresscode verschilt dan ook niet zoveel van Nederland; mannen dragen een das en vrouwen een nette rok, jurk of broek. Het is wel wat gemakkelijker: geen leggings, laarzen of sokken onder je jurk. Een mooi paar schoenen en klaar! Colberts zie je ook minder vaak, behalve als je een afspraak hebt met een bankdirecteur of minister.
Nederlanders die jou al voor gegaan zijn en de overstap hebben gemaakt, duidden vaak aan dat de kwaliteit van het leven in de Cariben vele malen hoger ligt in vergelijking met het leven in Nederland. Het leven speelt zich hier ook veel meer buiten af en iedereen heeft zijn eigen voorkeur: duiken, surfen, mountainbiken of wandelen, het strand, een barbecue… Daarbij komt een heel divers uitgaansleven, wat per eiland ook nog eens verschilt. St. Maarten staat bijvoorbeeld bekend om de goede restaurants, terwijl de grote evenementen met bekende artiesten zoals North Sea Jazz Festival en het Curacao International Film Festival Rotterdam zich juist op Curaçao afspelen. Thuis wordt er lekker op de “porch” gegeten, gelachen en geborreld en wie liever een café opzoekt kan kiezen uit een aanbod van snèks tot clubs. Wie na het dansen in de club trek heeft gekregen, kan terecht bij de bekende “Truki Pan”. Dit zijn foodtrucks die langs de weg staan.
Naast alle charmes van het leven in de Cariben, kent elk eiland ook zijn eigen problemen. Net als in Nederland is het belangrijk om te weten welke gebieden je kunt betreden en welke gebieden je beter kunt mijden. De nare verhalen die je vaak hoort, hebben eigenlijk altijd betrekking op een bepaald gebied. Je leert dan ook snel genoeg wat wel en niet verstandig is. Over het algemeen is het gewoon veilig op de eilanden en hangt er ’s avonds op elke hoek wel een uitgelaten en gezellige sfeer en merk je weinig van criminaliteit.
Mensen in de Cariben zijn erg open, waardoor je snel met iemand aan de praat raakt. Soms blijft het daarbij en soms vloeit er een bijzondere vriendschap uit voort. Ook kun je aansluiten bij diverse netwerken om mensen te leren kennen en daarnaast jezelf nuttig maken voor de lokale maatschappij. Voorbeelden hiervan zijn de Jonge Balie Curaçao en de Junior Chamber International, maar ook serviceclubs als de Rotary en Lions.
Het vinden van een fijne plek om te wonen is natuurlijk belangrijk, en voor iedereen verschillend. Het is altijd mogelijk om tijdelijk iets te huren, zodat je na aankomst rustig verder kunt zoeken. Hiervoor kunnen makelaars of verschillende huisvestingswebsites ingeschakeld worden, en ook wij kunnen helpen met tips en advies met betrekking tot de buurt, veiligheid, ligging, enzovoorts. Via via werkt op de Cariben meestal erg snel en de lokale kantoorgenoten op de eilanden weten van de hoed en de rand!
Jezelf van A naar B verplaatsen gaat op de eilanden in de Cariben echt anders. Lopen doet men vanwege de hitte vrijwel niet en ook fietsen zie je hier nauwelijks. Het openbaar vervoer biedt niet de verbindingen die je in Nederland gewend bent. Op het eiland doe je bijna alles met de auto. In de Nederlandse Cariben, waar veel van onze cliënten ook buiten de (ei)landsgrenzen opereren, worden door ons kantoor de zogeheten ‘Flying Lawyers’ ingezet. Vliegende advocaten dus, we pendelen veel heen en weer tussen de eilanden voor zaken of afspraken. Het vliegtuig is eigenlijk onze trein – inclusief de vertragingen. Tussen de eilanden vliegen niet alleen grote toestellen, maar ook zeer kleine vliegtoestellen. Het is wat anders dan met de trein naar de rechtbank te willen gaan en te horen te krijgen, dat er vanaf het volgende station bussen worden ingezet.
In een klein vliegtoestel met één passagier naast de piloot en zes erachter. De piloot draait zich om voor de veiligheidsinstructie en zegt met de ellebogen op de rugleuning vanachter zijn Ray-Ban zonnebril: “Goedemorgen. De deuren links en rechts zijn nooduitgangen. Uw zwemvest vindt u onder uw stoel en we gaan er ook vandaag weer alles aan doen om ervoor te zorgen dat u die niet nodig heeft. Prettige reis”.
De eilanden
Klik op de afbeeldingen hieronder om meer te lezen over de eilanden.